OBB TV
2 BİN 300 YILLIK TARİH YENİDEN KAZILIYOR - 5 Ağustos 2019 Pazartesi ORDU
2 BİN 300 YILLIK TARİH YENİDEN KAZILIYOR

 2 BİN 300 YILLIK TARİH YENİDEN KAZILIYOR 

2 BİN 300 YILLIK TARİH YENİDEN KAZILIYOR

Ordu Büyükşehir Belediyesinin desteğiyle yapılan kazılarda Türkiye’de tahtında oturan ilk “Ana Tanrıça Kibele” heykelinin bulunduğu 2 bin 300 yıllık Kurul Kalesi’nde kazı çalışmaları tekrar başladı.

Mülkiyet itibarıyla Ordu Büyükşehir Belediyesine ait olan ve Doğu Karadeniz Bölgesi’nin ilk bilimsel arkeolojik kazısı olma unvanına sahip Kurul Kalesi’nde 9 yıldır süren kazılar bu yıl da devam edecek. Kurul’daki kazı çalışmaları, Gazi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Süleyman Yücel Şenyurt başkanlığında 15’i arkeolog olmak üzere 35 kişilik ekip tarafından sürdürülecek.


TARİHE BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ DESTEĞİ DEVAM EDİYOR

Altınordu ilçesine bağlı Bayadı Mahallesi sınırları içerisinde yer alan 6'ncı Mithridates dönemine ait 2 bin 300 yıllık Kurul Kalesi'nde, 9 yıl önce kazı çalışması başlatıldı. Ordu Büyükşehir Belediyesinin destekleriyle Doğu Karadeniz Bölgesi'nin ilk bilimsel arkeolojik kazı çalışmalarına tekrar başlandı. Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yücel Şenyurt'un başkanlığında süren kazı çalışmalarında 15’i arkeolog olmak üzere, 35 kişilik ekip görev yapacak. Yapılan kazılarda en önemli tarihi eser olarak tahtında oturan 200 kilo ağırlığında ve 1 metre boyunda 2 bin 100 yıllık “Ana Tanrıça Kibele” heykeli ile “Bereket Tanrıları Dionyss ve Pan” heykeli ve hayvan biçimli dini kap olan “Riton” bulundu.


KAZILARDA ÇOK SAYIDA TARİHİ ESER ORTAYA ÇIKTI

Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından desteklenen kazılarda bulunan Ana Tanrıça Kibele heykelinin, Türkiye'de yerinde bulunan ilk mermer heykel olduğu da tespit edildi. 1'inci derece arkeolojik sit alanı olan kaledeki çalışmalarda şu ana kadar yaklaşık 2 bin parça tarihi eser ile 300 basamaklı dehliz merdiven, milattan önceki dönemlere ait pişmiş topraktan çatı kiremitler, duvar örgüsü seramik parçaları bulundu.


KURUL KALESİ YERLEŞKESİ

Ordu merkezine 13 kilometre mesafedeki Bayadı Mahallesi sınırları içerisinde bulunan sivri bir kaya üzerine kurulmuş 1'inci derece arkeolojik ve doğal sit alanı olan Kurul Kalesi, antik bir yerleşmedir. Yapılan kazılarda 250- 300 adet merdiven gün ışığına çıkarıldı. Kazı sırasında bulunan pişmiş topraktan çatı kiremitleri, duvar örgüsü seramik parçaları incelendi ve M.Ö. I. ve II. yüzyılda yerleşim yapıldığı tespit edildi.

Bu Alana Reklam Verebilirsiniz
Bu Alana Reklam Verebilirsiniz