OBB TV
HİLMİ GÜLER ESNAFLIK PEYGAMBER MESLEĞİDİR - 18 Eylül 2019 Çarşamba ORDU
HİLMİ GÜLER ESNAFLIK PEYGAMBER MESLEĞİDİR

 HİLMİ GÜLER ESNAFLIK PEYGAMBER MESLEĞİDİR 

HİLMİ GÜLER: "ESNAFLIK PEYGAMBER MESLEĞİDİR"

Ordu’da 11.si düzenlenen Ahilik Haftası kutlama programına katılan Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, “Ahilik ahlakın rekabet ettiği, emeğin anlam bulduğu, inancımızla birleştiği bir dal. Ahinin dürüst oluşu, ahinin nefsini beladan koruması, kulağını fenadan, dilini boş laftan dedikodudan koruması, gıybet ve iftiradan koruması, midesini haramdan, kalbini de tamahtan koruması son derece önemli unsurlar. Biz bunlara dikkat edersek ve çalışmalarımızda çağın gerektirdiği rekabeti sağlar, ARGE ve bununla ilgili diğer teknik çalışmaları da oluşturursak bizi kimse tutamaz” dedi.


“AHİLİĞİN TEMELİNDE DOĞRU ÖLÇME, DOĞRU DAVRANIŞ BULUNMAKTADIR”

Altınordu ilçesi Köprübaşı Meydanı’nda düzenlenen etkinlik Sırrı paşa Caddesi’nde düzenlenen yürüyüşle başladı. Ahiliğin temelinde doğru ölçme ve doğru davranış unsurlarının olduğunu ifade eden Başkan Güler, “Ahilik 13. yüzyılda belki de 14. yüzyılın başlangıcında bu akım olmuş. Esnaflık aynı zamanda peygamber mesleği. Aynı zamanda din alimlerimizin temsilcisi olduğu bir meslek grubu. Son zamanlarda STK diye moda bir terim yerleşti dilimize. Aslında bunların en temeli ahilik teşkilatı. Ahlakın rekabet ettiği, emeğin anlam bulduğu, inancımızla birleştiği bir dal. Bunun daha da köküne indiğimiz zaman Kur’an-ı Kerim’de iki tane sure görüyoruz. Bunlardan birisi Fatiha, diğeri Maun suresi . Birisi insanın dikey ilişkilerini, diğeri yatay ilişkilerini gösterir. Bu analizi çok dikkatli yapmamız lazım. Hayatımızdaki bütün ilişkileri yatay olarak yapan maun, dikey ilişkileri oluşturan ise Fatiha suresi. Dolayısıyla ahiliğin temeli ta derinlere kadar gider. Çünkü kâinatın da temel aldığı unsur ahlak ve erdem konusu oluyor. Bu bakımdan ben bir belediye başkanı olarak burada denge politikasından ziyade hakkaniyet üzerinde durmak istiyorum. Çünkü iyi ile kötü arasında denge olmaz. Haklı ile haksız arasında denge olmaz. Güzel ile çirkin arasında denge olmaz. Burada tek bir doğru vardır, adalet vardır. Ahiliğin temelinde de doğru ölçme, doğru davranış bulunmaktadır” diye konuştu.


“ÇOK BAŞARILI BİR GELECEK BİZİ BEKLİYOR”

Başkan Güler, “Ben göreve başlarken düşünen, üreten, yarışan Ordu sloganı ile başladım. Burada düşünüp, geçmişteki başarının günümüzde neden aynı şekilde devam etmediğini ve daha nasıl iyi olması gerektiğini düşünmemiz lazım. İkinci olarak üretmemiz lazım. Üretim sadece maddenin üretimi değil, faaliyetlerin kalitesinin üretimi. Davranışların güzelliği. Üçüncüsü de yarışmak. Burada da güzellikte yarışacağız. Üretimde, ahlakta yarışacağız. Sevgide yarışacağız. Bunu yaparsak Ordu Ahi Evran kültürüyle çok daha başarılı yerlere gider. Şehrimizi marka şehir haline getirir. Ahinin dürüst oluşu, ahinin nefsini beladan koruması, kulağını fenadan, dilini boş laftan dedikodudan koruması, gıybet ve iftiradan koruması, midesini haramdan, kalbini de tamahtan koruması önemli unsurlar. Biz bunlara dikkat edersek ve çalışmalarımızda çağın gerektirdiği rekabeti ARGE ve bununla ilgili diğer teknik çalışmaları da oluşturursak bizi kimse tutamaz. Bu bakımdan bugünün önemi çok büyük. Doğruluk, dürüstlük ve mertlikten yana tutumumuzu ortaya koyduk. Aynı zamanda dünyada belki ilk defa erdemli davranışları geliştirme diye bir birim oluşturduk. Bu örnek çalışmalarla aynı zamanda bizim ufkumuzu açacak. Göreve başlarken ben yok siz var demiştim. Ahinin de aslında temeli budur. Eğer biz bu ilkeler doğrultusunda hareket edersek bizi kimse tutamaz. Çok başarılı bir gelecek bizi bekliyor” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Ordu Büyükşehir Belediyesi Karadeniz Tiyatrosu tarafından hazırlanan “Şed Kuşatma” gösterisi sunuldu. Ahilik Haftası kutlama programı yılın çırağı Muhammet Aşkın, yılın kalfası Alican Aydın ve yılın Ahisi Mustafa Şen’e plaket ve hediye takdimi yapılarak, protokol üyelerinin Ahilik pilavı dağıtımıyla son buldu.


Bu Alana Reklam Verebilirsiniz
Bu Alana Reklam Verebilirsiniz