OBB TV
KARADENİZ´DE SEL, TAŞKIN VE HEYELAN ÇALIŞTAYI ORDU´DA YAPILDI - 14 Ekim 2021 Perşembe ORDU
KARADENİZ´DE SEL, TAŞKIN VE HEYELAN ÇALIŞTAYI ORDU´DA YAPILDI

 KARADENİZ´DE SEL, TAŞKIN VE HEYELAN ÇALIŞTAYI ORDU´DA YAPILDI 

ORDU BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI DR. MEHMET HİLMİ GÜLER: 

“ARTIK BELLİ DÖNEMLERDE DEĞİL, 12 AY SELLER YAŞANABİLİYOR. ARTIK SELİN BEKLENEN BİR PERİYODU YOK. BU DURUMDA BİZE SÜREKLİ OLARAK TEYAKKUZ İÇİNDE OLMAMIZI VE TEDBİRLER ALMAMIZI GÖSTERİYOR”

Ordu Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde Karadeniz’de yaşanan sel, taşkın ve heyelanların değerlendirilmesi ve alınacak önlemlerin belirlenmesi amacıyla “Karadeniz Bölgesi’ndeki Sel-Su Baskını, Taşkın ve Heyelanların Değerlendirilmesi Çalıştayı” düzenlendi. 

Karadeniz Bölgesi’nde sıklıkla yaşanan, can ve mal kayıplarına yol açan sel, taşkın ve heyelanların değerlendirmesi amacıyla Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından önemli bir çalıştaya imza atıldı. Ordu Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen çalıştaya Ordu Valisi Tuncay Sonel, Ordu Milletvekili Şenel Yediyıldız, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetim Politikaları Kurulu Başkanvekili Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Şükrü Karatepe, ilçe belediye başkanları, bürokratlar, genel müdürler ve çok sayıda davetli katıldı. 


BAŞKAN GÜLER: “ARTIK SELLERİN BEKLENEN BİR PERİYODU YOK” 

Programda konuşan Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, sel, taşkın ve heyelanların tüm Türkiye’nin özellikle de Karadeniz’in derdi olduğunu belirtti. 

Sellerin beklenen bir periyodu olmadığına dikkat çekken ve yapılan çalıştayın bu sorunların tespiti için önemli olduğunu dile getiren Başkan Güler, “Bugün Ordu’muzda Karadeniz’in hatta Türkiye’nin dertli olduğu seller, heyelanlar ve taşkınlarla ilgili bir toplantı gerçekleştiriyoruz. Bu yılda sel ve taşkınlar canımızı yaktı. Bunları değerlendirmek, sebeplerini tespit etmek amacıyla bu toplantımızı gerçekleştiriyoruz. Karadeniz’in derdi bu, çocukluğumuzdan bu yana bu selleri yaşıyoruz. Artık belli dönemlerde değil, 12 ay seller yaşanabiliyor. Artık selin beklenen bir periyodu yok. Bu durumda bize sürekli olarak teyakkuz içinde olmamızı ve tedbirler almamızı gösteriyor” dedi. 


“HER ZAMAN TEDBİRLİ OLMAMIZ GEREKİYOR” 

Yaşanan sel ve taşkınların sebepleri ve bu sorunlara yönelik çözümler ürettiklerini aktaran Başkan Güler, “Bunların sebepleri başında küresel ısınma geliyor. Yapılan tüm çalışmaları iyi etüt ederek yapmamız gerekiyor. Bir diğer husus hava kirliliği. Karbondioksit salınımı artınca bütün denge bozuluyor. Bunun üzerine bizler yenilenebilir enerji yasasını çıkarttık. Güneş ve rüzgar enerjisini devreye koyarak karbon salınımın önüne geçmeyi hedefledik. Yaşanan bu olaylarla birlikte Ordu Büyükşehir Belediyesi ve OSKİ ile beraber Su Verimliliği Yasa Tasarısı’nı sorumluluğumuz olmamasına rağmen bir sosyal sorumluluk olarak biz hazırlayıp Bakanlığımıza teslim ettik.  Suyun yönetilmesi gerekiyor. Sadece miktarı değil her yönü değerlendirilmeli. Su iyi yönetilirse daha uygun hareket edilebilir ama yönetilmiyorsa seller, heyelanlar bize ders verir. Bu yıl Karadeniz Bölgemizin genelinde büyük afetler yaşandı. Ordu’da etkili olan yağışlarda aldığımız tedbirlerle en zarar ile atlattık ama bunun bir ölçüsü yok. Her zaman tedbirli olmamız gerekiyor. Bugün de uzman arkadaşlarımızın katılımı ile çalışmalar yaparak işin entelektüel boyutu ile birlikte ekonomik boyutunu, çevre boyutunu hepsini değerlendirmemiz gerekiyor” diye konuştu. 


ORDU MİLLETVEKİLİ YEDİYILDIZ: “ALINACAK ÖNLEMLER AÇISINDAN BU TÜR ÇALIŞTAYLARIN ÖNEMİ ÇOK BÜYÜK” 

Programa katılan Ordu Milletvekili Şenel Yediyıldız ise konuşmasında çalıştayın önemine vurgu yaptı. 

Sel ve taşkınların Karadeniz’in makus kaderi olduğunun altını çizen ve yapılan çalıştayın sorunların tespiti için verimli olacağını söyleyen Yediyıldız, “Ülkemizin ve özelliklede Karadeniz’in makus kaderi olan sellerle ilgili yaptığımız çalıştayda bir arada olmaktan mutluluk duyuyorum. Bu çalıştay gerçekten çok önemli. Bu yıl Karadeniz’de birçok sel ve taşkınlar yaşandı. Bu makus kader Karadeniz’de geçmişten bu yana hep var. Biz bu sellere önlem almak adına bugün bu çalıştayı gerçekleştiriyoruz. Hem devletimiz hem de kurumlarımız yaşanan bu afetlerin giderilmesi için elinden gelen gayreti göstereceğine yürekten inanıyorum. Bu tür çalıştayların devamını diliyor, düzenlenen çalıştaydan hayırlı sonuçlar almayı ümit ediyorum” şeklinde konuştu. 

 

CUMHURBAŞKANLIĞI YEREL YÖNETİM POLİTİKALARI KURULU BAŞKANVEKİLİ ŞÜKRÜ KARATEPE: “SUYUN KONUŞULMASI ÇOK DEĞERLİ” 

Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen çalıştaya konuşmacı olarak katılan Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetim Politikaları Kurulu Başkanvekili Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Şükrü Karatepe’de konuşmasında sel, taşkın ve heyelanların sebepleri üzerine tarihsel süreçlerden bahsederek katılımcılara örnekler üzerinden bilgiler verdi.

Temelde suyun önemine ve su kültürünün oluşmasına ihtiyaç olduğuna değinen ve yapılan toplantının suyun değerini ön plana çıkaracağını aktaran Karatepe, “Bu tür toplantıların yapılması ve suyun konuşulmasını çok değerli buluyorum. Bugün yapılan toplantının Türkiye’nin en güncel ve acil meselesine parmak basıyor olması çok önemli. Bizlerde Yerel Yönetim Politikaları Kurulu olarak üç yıldan bu yana su politikası çalışıyoruz. ‘Su Şura’sı ve bu tür toplantılarda elde ettiğimiz bilgilere göre Sayın Cumhurbaşkanımıza bir su politikası oluşturması yönünde öneride bulunacağız. Bu bakımdan Ordu Büyükşehir Belediye Başkanımız çok değerli bir iş yapıyor. Toplantının düzenlenmesinde emeği geçen herkese ve tüm konuşmacılara teşekkür ediyorum” açıklamasında bulundu. 

“Karadeniz Bölgesi’ndeki Sel-Su Baskını, Taşkın ve Heyelanların Değerlendirilmesi Çalıştayı” belediyeler ve kurumların sunumlarının ardından sona erdi.

Bu Alana Reklam Verebilirsiniz
Bu Alana Reklam Verebilirsiniz