OBB TV
ÜRETİCİNİN YÜZÜ BÜYÜKŞEHİR İLE GÜLÜYOR - 19 Nisan 2021 Pazartesi ORDU
ÜRETİCİNİN YÜZÜ BÜYÜKŞEHİR İLE GÜLÜYOR

 ÜRETİCİNİN YÜZÜ BÜYÜKŞEHİR İLE GÜLÜYOR 

FINDIK VERİMLİLİĞİ PROJESİ TAM GAZ DEVAM EDİYOR


Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler tarafından başlatılan Fındık Verimliliği (FINVER) Projesi, 300 dönümlük fındık bahçelerinde devam ediyor.


Başkan Güler’in göreve başladığı günden itibaren klasik belediyeciliğin dışına çıkarak hayata geçirdiği farklı çalışma metotları ile üreticilerin yüzü gülüyor.


Bu kapsamda geçtiğimiz yıl 300 dönüm fındık bahçesinde pilot uygulaması başlanan FINVER Projesi’nde çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. Büyükşehir Belediyesi ve ORTAR A.Ş. tarafından işbirliği ile yürütülen proje ile üreticilere fındıkta verimi artırıcı çalışmalarla örnek olunması hedefleniyor.




A’DAN Z’YE BAHÇELERİN TÜM BAKIMLARI YAPILIYOR


Büyükşehir Belediyesi tarafından geçtiğimiz yıl 300 dönümlük fındık bahçesinde pilot uygulaması sürdürülen proje kapsamında fındığın yüksek kalitede elde edilebilmesi için bahçelerde A’dan Z’ye çalışma yapılıyor. Bu kapsamda daha önce temizlik, budama, ilaçlama, kireç takviyesi ve kışlık gübre uygulaması yapılan bahçelere şimdi de şimdide toprağın havalandırılması yapılıyor.




“FINDIKTA VERİMLİLİĞİ ARTIRMAYI HEDEFLİYORUZ”


Yılın dört mevsimi bakım isteyen fındık bahçelerinde yeni hasat sezonu için hazırlıkların yapıldığını belirten Ordu Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Asım Suyabatmaz, “Yapılan bu çalışmalar sonucunda fındığın verimini artırmayı hedefliyoruz” dedi.


Bu yıl 300 dönümlük fındık bahçesinde pilot uygulaması yapılan projenin, gelecek yıl 1.000 dönümlük arazi üzerinde yapmayı planladıklarını belirten Başkan Danışmanı Suyabatmaz, “Ordu Büyükşehir Belediye Başkanımız Dr. Mehmet Hilmi Güler tarafından dönüm başına fındıktan elde edilen geliri artırmak amacıyla başlattığı FINVER Projesi tüm hızıyla devam ediyor. Geçtiğimiz yıl başladığımız projede istediğimiz seviyelere ulaştık. ORTAR A.Ş. tarafından yürütülen projede fındık bahçelerinin A’dan Z’ye bütün bakımları yapılıyor. Üreticilerimizden kiralanan atıl vaziyetteki fındık bahçelerine şuana kadar sürgün alımı, budama, kireç uygulaması, bordo bulamacı, gübreleme, bentonit uygulaması, külleme-kozalak akarı mücadelesi ve yapraktan gübreleme çalışmaları yapıldı. ORTAR A.Ş. bünyesinde görev yapan ziraat mühendisi arkadaşlarımızın eşliğinde yürütülen çalışmalarda son olarak Çapalama ve Su tutma kapasitelerinin oluşturulması çalışması yapıldı. Mart ve nisan aylarında uygulanan bu çalışma ile eğimli arazilerde bulunan ocaklarda su tutma kapasiteleri artırıldı. Ayrıca çapa makinası ile fındık ocaklarının etrafı dal iz düşümü hizasında çapalama makinası ile havalandırıldı. Şu ana kadar çalışmalar istediğimiz seviyede ilerliyor. Projedeki hedefimiz gelecek yıl 1.000 dönüme çıkartarak daha fazla üreticiye ulaşmak” diye konuştu.


Öte yandan Ordu Büyükşehir Belediyesi daha önce de uygulamaya koyduğu ve büyük başarı elde ettiği ‘Fındığa Büyükşehir Eli Dokunuyor’ ve ‘Fındık Dalda, Aklın İşçide Kalmasın’ projeleri ile üreticilerden tam not almıştı.

Bu Alana Reklam Verebilirsiniz
Bu Alana Reklam Verebilirsiniz