OBB TV
BAŞKAN GÜLERDEN DİKKAT ÇEKEN AÇIKLAMALAR - 23 Aralık 2020 Çarşamba ORDU
BAŞKAN GÜLERDEN DİKKAT ÇEKEN AÇIKLAMALAR

 BAŞKAN GÜLERDEN DİKKAT ÇEKEN AÇIKLAMALAR 

BAŞKAN GÜLERDEN DİKKAT ÇEKEN AÇIKLAMALAR

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler TV 52’de yayınlanan “Sormak Lazım” programının canlı yayın konuğu oldu. Programda Fatma Meltem Naz’ın sorularını yanıtlayan Başkan Güler, Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan ve planlanan çalışmaları masaya yatırarak önemli açıklamalarda bulundu.

Başkan Güler’in canlı yayında yaptığı açıklamalardan öne çıkan satır başları ise şöyle:


“YENİ İMAR PLANI HAZIRLIYORUZ. KİMSENİN HAKKI ZAYİ OLMAYACAK”

Başkan Güler, yakın zamanda Ordu 1. İdare Mahkemesi tarafından iptal edilen 2016 Nazım İmar Planı’nın hangi sebeplerle iptal edildiğini şöyle açıkladı:

“Ordu’da yapılan bazı yapılarda önemli bakanlıkların görüşleri ve nüfus hareketleriyle beraber ileriye dönük sosyal gelişmeler göz önüne alınmadan yapılmış. Bu eksiklikleri görerek mahkeme iptal kararı verdi. Biz de işlerin aksamaması için eksiklikleri ve hataları çağdaş bir kent için ele aldık. Bizim amacımız daha güzel bir Ordu yapmak. Eskiye de takılıp kalmak istemiyorum, bunun için ileriye bakmamız gerekiyor. Bu anlamda güzel bir imar planı hazırlıyoruz. Adalet ne ise gerekeni yapıyoruz. Sadece işin yasal boyutu değil, hak ve hukuk üzerinde duruyoruz. Halkımız emin olsun ki adalet neyi gerektiriyorsa bizde onları yapacağız. Ayrıca işin birde vicdani boyutu var. Bununla ilgili de hassasiyetimiz var. Kimsenin hakkı zayi olmayacak. Sahillerimiz halkımızın hakkı. Bunun için buralardan herkesin eşit olarak yararlanması lazım. Burada herhangi bir grubu korumamız söz konusu olamaz. Her şey açık ve şeffaf bir şekilde yürütülüyor”


“TMO’NUN ALIM SÜRESİNİN UZATILMASINDA HERKESİN KATKISI VAR”

TMO’nun alım süresinin uzatılmasını değerlendiren Başkan Güler, bu kararın alınmasında herkesin katkısı olduğunu vurguladı. Başkan Güler, şöyle konuştu:

“Fındık hepimizin ortak başarısıdır çünkü biz yönetim olarak, hükümet olarak bir bütünüz. Bu konuya Sayın Cumhurbaşkanımızın katkısı çok büyük. O bölgemizi hem çok seviyor hem de yakından ilgileniyor. Tarım Bakanımız zaten arkadaşımız, her konuda istişare ediyoruz. Alınan kararda hepimizin katkısı var. Bizim burada yaptığımız tek farklı şey fındığın sadece sezondan sezona konuşulması değil, 12 ay boyunca yapılan faaliyetleri ele almak, sadece yıl boyunca da değil geleceğe dönükte çalışmalarda yapmak. Fındık sadece bir yiyecek değil, fındık bir gıda maddesi, sanayi ürünüdür. İhracatından piyasasına kadar hepsi bizim ilgi alanımız. Pazarda maydanoz satan birisi maydanozun fiyatını kendisi belirliyor. Tüm Türkiye’nin emek verdiği fındığın fiyatını biz oluşturmuyoruz. Bunu ilk defa iki senedir biz oluşturmaya başladık. Her gün bu işi takip etmek durumundayız, buna Toprak Mahsulleri Ofisinin alımı da dahil. Bundan sonraki çalışmalarımızda entegrasyon içerisinde devam edecek. Çünkü fındık bizim hem namusumuz hem de vicdanımız. Fındıkta işin deposundan fiyatına kadar pazarına kadar, ikinci üçüncü katma değeri yüksek ürünlere kadar hepsi bizim alanımız”


“KENDİSİYLE GURUR DUYAN BİR ORDU OLUŞTURMAK İSTİYORUZ”

Ordu Büyükşehir Belediyesi olarak 2020 yılında ilçelere ağırlık verdiklerini ve yoğun bir dönem geçirdiklerini kaydeden Başkan Güler, çalışmaları şöyle özetledi:

“19 ilçede adil bir şekilde onların da kalkınmasına Büyükşehir olarak katkıda bulunmak istiyoruz. En uzak ilçelere kadar hepsi bizim ilgi alanımızda. Buralara uzak olmamız bizim için mazeret değil. Oralara da hizmeti götürmemiz lazım. Her yerde sorunlara anında müdahale edebilecek ekipler oluşturuyoruz. Kentiyle gurur duyan bir halk oluşturmak için projeleri halka mal etmeye gayret gösteriyoruz. 155 tane turistik nokta tespit ettik. Kar festivalleri ile bütün yaylalarımızı harekete geçirmeye başladık. Çambaşı yaylamız yaptığımız çalışmalarla dünya çapında dikkat çekti. Orada otel inşaatımız sürüyor. Onun dışında Mesudiye’nin Keyfalan’ı, Akkuş’un Argan’ı, Kumru’nun Ericek Yaylası’nı devreye sokmaya çalışıyoruz. Buradaki ekonominin canlanması ve bu güzelliklerin dünyaya duyurulması çok önemli. Klasik belediyecilikte yol çok önemli. 850 km yol, 583 km içme suyu hattı yaptık. 132 km’nin de yapımı devam ediyor. 90 km de kanalizasyon hattı yapılıyor. Bu çalışmalar ilçelerde eşit olarak hayata geçiriliyor. 250 bin metrekare yeşil alan oluşturuldu. Şu an itibariyle 213 noktada çalışma yürütülüyor. Her taraf şantiye halinde. Bunlar zaten görevimiz. Tarım, turizm, yazılım, enerji şirketlerimizin işi ise fazladan yürüttüğümüz çalışmalar. ORBEL yaptığı çalışmalarla asfalt plenti satın aldı. Taş ocağı aldık. Biz şu anda kendi makinalarımızla kendi imkanlarımızla bunu gerçekleştiriyoruz. Müteahhit karı cebimizde kalmış oluyor. Biz burada aslında ekonominin zor olduğu bu dönemde bu çalışmaları hayata geçiriyoruz. 95 iş makinası aldık ve mal sahibi olduk. Paramızı kıymetli kullanıyoruz. Şu an 40 yerde su kuyusu açıyoruz. Kuraklığın tartışıldığı bu dönemde bu çalışmayı önemsiyoruz. Göletlerin duvarlarını yükselterek daha fazla su almasını sağlıyoruz. Dışarda gölet yapıp da toprağı ziyan etmek yerine ırmak alanlarını derinleştiriyor ve ilave göletler oluşturuyoruz. Böylece 150 bin metreküp su hacmi kazandık. Bunlar başkalarına örnek olan çalışmalar. Biz kendi imkanlarımızla bu çalışmaları yapıyoruz. Bunun dışında Etüt Proje Dairemizin mimarlarıyla şehir estetiği açısından güzelleşmesi için çalışmalar yapıyoruz. İlçelerde meydanları geliştiriyor, kaldırımları yapıyoruz. Burada amacımız kentiyle iftihar eden, gurur duyan bir halk oluşturmak”


“BİZ HAYATIMIZI ORDU’YA VAKFETTİK”

Başkan Güler, muhalif kesimlerin bazı projeleri eleştirmesini de değerlendirdi. Bu kesimlerin hazırlanan projelerin iptal edildiğini ve paraların boşa gittiği şeklindeki iddialarını değerlendiren Başkan Güler, şöyle konuştu:

“Eleştiri olmadan olmuyor. Biz iknaya çalışmıyoruz ispat ediyoruz. Biz rakamlarla konuşuyoruz. Türkiye’de Belediyeler projelerini hizmet alımı yoluyla gerçekleştirir. Dolayısıyla her hazırlanan proje için bütçesinden para harcar. Bu da bütçe açısından bakıldığında büyük rakamlara tekabül eder. Biz, göreve gelince projeleri dışarıdan yaptırmak yerine; Etüt ve Projeler Daire Başkanlığı’nı kurduk. Ve projelerimizi kendimiz yapmaya başladık.

Rahatlıkla söyleyebilirim ki, Türkiye’de projelerini yüzde 95 oranında kendisi üreten ve hazırlayan Belediyeyiz. Büyükşehir olarak, sadece kendi projelerimizi değil, daire başkanlıklarımızın, ilçe belediyelerimizin, hatta milli Eğitim, Diyanet, Gençlik Spor gibi kamu kurumlarının da projelerini hazırladık.

Asıl ve en önemli noktaya aktarayım: 20 ayda sadece 6’sı hizmet alımı yoluyla 196 proje hazırlamışız. Tam takım bir proje dışarıdan hizmet alımı yoluyla yaptırılırsa büyük rakamlara

mal olur. Yaptığımız bu 196 projenin tamamını dışarıdan hizmet alımı yoluyla yaptırmış olsaydık, yaklaşık 25 milyon lira harcayacaktık. Ama biz bu 196 projeyi kendi içimizde yaptırarak toplam 1 milyon 800 bin lira harcadık. 25 milyon nerede, 1 milyon 800 bin lira nerede? Dışarıya yaptırmıyoruz, biz yapıyoruz. Yani projelerde ziyan olan bir para yok. Ben yönetmiyorum yönlendiriyorum. Burada herkesin kendi yetkisi var. Hepsi direkt kaleye oynuyor. Süratli iş yapmamızın sebebi de bu. Herkesin yetkisi var. Aynı zamanda hata yapma hakkı da var. Sonuca giden bir takım oluşturduk. 24 saat esaslı çalışıyoruz. Bundan da büyük zevk alıyoruz çünkü biz hayatımızı Ordu’ya vakfettik. Biz farklılığımızı ortaya koyuyoruz. Bu farkındalığın da herkes tarafından görülmesini arzu ederiz”


“YAPICI ELEŞTİRİYE AÇIĞIZ ANCAK YIKICI ELEŞTİRİLERE AYIRACAK ZAMANIMIZ YOK”

Başkan Güler, ulusal basında özellikle bir medya grubunun hedef alan yayınlarını da değerlendirdi. Eleştiriye açık olduklarını ancak yıkıcı eleştirileri asla ciddiye almadıklarını da vurgulayarak şunları söyledi:

“Ben eleştirileri yapıcı olarak almaya çalışıyorum. Yani eğer biri eleştiriyorsa önce kendime bir empati yaparım. Onun açısından olayları değerlendirmeye çalışıyorum. Dolayısıyla hatamız varsa düzeltiyoruz. Ama son zamanlarda yapılan eleştiriler yıkıcı oluyor. Taraflı ve yandaşlık çerçevesinde yapılıyor. Son günlerde 13 kişinin özel kalem üzerinden memuriyete geçtiği iddiaları var. Bunlar artık eleştiri değil, yanlış bilgi oluyor. Tabi ki o zaman da bu konuyu düzeltmek gerekiyor. Düzeltiyoruz da. Sonra bu kaynaklar bizden özür diliyor. Türkiye’de 30 Büyükşehir var. Ancak olayların merkezine hep bizi çekiyorlar. Bunları sorgulamak lazım. Buna benzer yıkıcı eleştiriler haricinde yapılan eleştirilere ben pek cevap vermek istemiyorum. Maalesef bazı kaynakların çıkarlarına dokunulmuş kimseler olduğunu hissediyorum ki bizlere gelen bilgiler de bu yönde. Çünkü o haberleri yapanlarla görüşüldüğünde biz doğrusunu yazdık diyorlar, ancak küçük bir dokunuş ile hemen değişebiliyorlar. Biz onların kim olduklarını gayet iyi biliyoruz. Ama dediğimiz gibi onlara ayıracak zamanımız yok. Biz kartal gibi yüksekten uçmaya devam ediyoruz. Biz lafla değil yaptığımız işlerle cevap veriyoruz. Ancak son yapılan bu karalama kampanyasını halkımızın da desteği ile düzelttiler. İnşallah onlara da bunlar ders olur”


“SAĞLIK TURİZMİ İÇİN ORDU EN İDEAL YER”

Başkan Güler, Ordu Şehir Hastanesi’nin ihalesinin yapılarak temel atılacak noktaya gelmesini de değerlendirerek, şu görüşlere yer verdi:

“Şehir hastanesinin ihalesi bu hafta yapılacak. Ordu bu bağlamda çok güzel bir şehir hastanesine kavuşmuş olacak. Bu çekişmelerin altında yatan sebeplerden bir tanesi işsizlik. Ortaya bir laf atılıyor. O lafı atan kişi en son kendi söylediği yalana bile inanıyor. Bu çekişmeler dar ve marjinal bir grup tarafından yapılıyor. Üretim çalışmalarımız arttıkça bu dedikodulardan vazgeçecekler diye düşünüyorum. Şehir Hastanesi ile Ordu iyi bir esere kavuşmuş olacak. Toplam 1.000 yataklı bir hastane olacak. Ordu’da çok iyi hekimler var. Ordu doğa turizminin yanında sağlık turizminde de ön plana çıkacak bir il olacaktır. Havaalanının da olması diğer ülkelerden özellikle sağlık, doğa ve kültür turizmi için chather uçuşlarını artıracak. Bu bakımından Ordu sağlık turizminde bir cazibe merkezi haline gelebilir”


“ORDU ENERJİ ÜSSÜ OLACAK”

Ordu’da enerji kaynaklarını değerlendirmek, üretime kazandırmak amacıyla sıkı bir çalışma yürüttüklerini kaydeden Başkan Güler, şu açıklamayı yaptı:

“Ordu’nun her yeri çok değerli. Enerji kaynaklarımızı verimli kullanmak için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu kapsamda Akkuş ilçemizde 20 megawattlık rüzgâr enerjisi çalışmamız var. O devreye girdiğinde kendi kendine yeten bir şehrin en önemli girdilerinden bir tanesi enerjidir. Bu bağlamda enerji üsleri sayesinde ucuz enerji kullanmış olacağız. Bunla beraber işin üretim konusunda artış olacaktır. Enerji girdisi ucuz olursa sanayi ürünlerimizi de uygun fiyatlara elde edebileceğiz. Bunlar haricinde atıklardan enerji elde ediyoruz. Ünye, Fatsa ve Perşembe’nin çöp problemini bu bağlamda çözüme kavuşturduk. Bunlar haricinde biz OSKİ çatısı altında bir şey daha yaptık. Akan sudan da elektrik üretmeye başladık. OSKİ’nin arıtma enerjisini yaptığımız çalışma ile bedavaya getirdi”


“ESKİ OTOGAR İÇİN ETÜTLERİMİZ DEVAM EDİYOR”

Başkan Güler, Yeni otogar binasının açılmasının ardından eski otogar alanının ne olacağı sorusuna şu cevabı verdi:

“İmar çalışmalarımızın içerisinde eski otogarın durumu da var. İhtiyaca bağlı olarak buranın nasıl değerlendirebileceğine bakıyoruz. Şu an burası için kentsel dönüşüm projesi ile yoğunlaşmış durumdayız. Yatay mimari bizim için önem arz ediyor. Biz Ordu’da mümkün olduğu kadar yüksek binalardan kaçınmaya çalışıyoruz. Henüz daha kesinleşmiş bir kararımız yok etütlerimiz devam ediyor. Burayı halkımıza da sorarak yapacağız, istişare bizim için çok önemli.


“DEPREM KONUSUNDA ÇOK KÖKLÜ BİR ÇALIŞMAYI BAŞLATACAĞIZ”

Başkan Güler, deprem konusuna da değinerek, “Depremin şakası yok. Eski OSKİ binasında yaptığımız çalışma sonucunda binanın çürük olduğunu fark ettik. 19 ilçemize başkanımıza ben şunu hatırlattım. Herkes kendi bölgesini gözden geçirsin. Veriler sonucunda bir deprem master planı yapmamız lazım. Deprem konusunda çok köklü bir çalışmayı başlatacağız. Bu mal sahipleri için biraz can sıkıcı olabilir ama bunu hatırlatmak durumundayım” diye konuştu.


“2021 ORDU’NUN TURİZM YILI OLACAK”

Ordu’da turizm çalışmalarına ağırlık vereceklerini ve bu amaçla iştirak şirketi ORTUR’un güzel çalışmalara imza atacağını da kaydeden Güler, şu bilgileri verdi:

“Ordu’nun güzelliklerini fotoğraf karelerine ve tablolara sığdıramazsınız. O kadar güzel bir kent. Ordu’nun bu güzelliklerini bir çekim merkezi olarak avantaja çevirmek istiyoruz. Artık insanlar şehir merkezlerinden bunalmış ve doğa ortamında rahat bir nefes almak istiyor. İşte tam bu noktada yeni kurduğumuz ORTUR şirketimiz devreye giriyor. Ordu’nun bütün güzelliklerini bu şirketimiz dünyaya tanıtacak. Bu şirketimiz vasıtasıyla kurduğumuz tesislerimiz yerli ve yabancı turistleri ağırlayacak. Ayrıca birçok alanda eğitim çalışmaları verecek. Ayrıca 19 ilçemizin kaynaklarının doğru kullanılması konusunda bu şirketimiz aktif rol oynayarak bunların tanıtımı ve satışı konusunda çalışmalar yapacak. Bu çalışmalarımızın tümünü bir bütün olarak değerlendiriyoruz. Bunları tek tek düşünerek sistemli olarak

geliştiriyoruz. Şehrimizin dört bir noktasındaki güzelliklerin görülmesi için gelen vatandaşlarımızın buralarda geçireceği zaman kadar onların yeme ve içme konusunda yardımcı olunması gerekiyor. Bu noktada devreye ORTUR şirketi giriyor. Tüm bunlar bizim sistemsel çalışmalarımızın bir ürünü Ordu bu konuda artık kabuğunu kırdı. İnanıyorum ki Ordu turizmi yapılacak yeni yatırım hamleleri adından sıkça söz ettirecektir.


“ORDU KIŞ’A HAZIR”

Kış mevsimine hazır olduklarını da vurgulayan Güler, “Ordu’nun 19 ilçesini 4 bölgeye böldük. Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi ekiplerimiz yeni kış sezonuna hazır bir şekilde bekliyor. 94 kritik noktada ekiplerimiz hazır şekilde bekliyor. 479 araç ve ekipmanla ekiplerimiz çalışmalarını gerçekleştirecek. 1.000 ton kadar da kaya tuzu aldık. Kış hazırlıklarımız devam ediyor. Herkes nerede ne yapacağını çok iyi biliyor. Büyükşehir Belediyesi olarak kış sezonuna hazırız”


“ESNAFIMIZIN YANINDAYIZ”

Başkan Güler, iki saat süren program sonunda esnaflara da müjdeli bir haber verdi. Pandemi sürecinden olumsuz etkilenen esnafa kira katkısında bulunacaklarını belirten Güler, “Büyükşehir Belediyesi olarak her zaman olduğu gibi pandemi döneminde de esnaflarımızın yanındayız. Onların zor günler geçirdiği bu süreçte Büyükşehir Belediyesi olarak elimizden ne geliyorsa yapacağız. Bu bağlamda Büyükşehir Belediye meclisinde esnaflarımız için bir komisyon oluşturduk. Onların sıkıntılarını direkt olarak bu komisyon vasıtası ile bizler çözüm bulacağız. Pandemi döneminde esnaf arkadaşlarımızın kiralarını almamıştık. Ayrıca esnaflarımıza 2 bin TL yardım yapacağız. Yani Ordu Büyükşehir Belediyesi olarak esnaflarımızın hayatlarını kolaylaştırmak için ne yapılıyorsa yapacağız” açıklamasında bulundu.

Bu Alana Reklam Verebilirsiniz
Bu Alana Reklam Verebilirsiniz