OBB TV
TARİHİ CAMİNİN RESTORASYONU BAŞLADI - 17 Aralık 2020 Perşembe ORDU
TARİHİ CAMİNİN RESTORASYONU BAŞLADI

 TARİHİ CAMİNİN RESTORASYONU BAŞLADI 

TARİHİ CAMİNİN RESTORASYONU BAŞLADI

Ordu’nun Çaybaşı ilçesinde tamamen ahşap kullanılarak imal edilen tarihi Çayır Camii’nin restorasyon çalışmaları başladı. 

Çaybaşı ilçesi Çayır Ahşap Camii, Mektep, Şadırvan Restorasyonu ile Çevre Düzenlemesi İşi kapsamında mevcut tuvalet yıkılıp yeniden yapılacak ve etrafına perde duvar inşa edilecek. Çevre düzenlemesiyle birlikte etraftaki bahçe duvarları yenilenecek. Restorasyon kapsamında ise mevcut ahşap caminin sağlam olan ahşapları korunacak, çürümüş olan ahşaplarıysa yenilenecek.


ASLINA UYGUN RESTORE EDİLECEK

Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen çalışmalar kapsamında cami ve mektebin ahşapları hassas bir şekilde sökülerek atölyede onarıma alındı. Caminin betonarme temeli atılırken, mevcut şadırvanın da çatısı söküldü. Ahşap onarımı tamamlandıktan sonra ahşapların montajına başlanacak ve akabinde çevre düzenlemesi de yapılarak aslına uygun olarak restore edilecek cami koruma altına alınacak.


KÜLTÜR VARLIĞI OLARAK TESCİLLİ

Kültür Bakanlığı Samsun Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu kararı ile korunması gerekli kültür varlığı olarak tescillenen Çayır Mahallesi Camii’nin 1867 yılında yapıldığı tahmin ediliyor. Taş üzerinde ahşap kirişler kullanılarak 2 katlı yapılan ve birinci kat ile ikinci kat arasındaki kirişlerin iç kısmı değişik geometrik şekilde oymalarla süslenen caminin minberi ve mihrabı ise ahşap olarak sonradan yapıldı. Duvarları tahtadan birbirine giydirme yöntemiyle yapılan cami halen hizmet veriyor.

Bu Alana Reklam Verebilirsiniz
Bu Alana Reklam Verebilirsiniz