OBB TV
BAŞKAN GÜLER, MEDİ KİLİN TANITIMINA KATILDI - 9 Haziran 2020 Salı ORDU
BAŞKAN GÜLER, MEDİ KİLİN TANITIMINA KATILDI

 BAŞKAN GÜLER, MEDİ KİLİN TANITIMINA KATILDI 

BAŞKAN GÜLER, MEDİ KİL’İN TANITIMINA KATILDI

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, Ünye ilçesinde Ünye Madencilik firması tarafından Medi Kil markası adı altında üretilen bentonit kilinin tanıtım programına katıldı.

Programda Osmanlı döneminde salgın hastalıkların yayılmasını önlemek adına kullanıldığı bilinen, günümüzde sağlık, kozmetik sektöründe yoğun olarak kullanılan ve 37 ülkeye ihraç edilen bentonit kilinin tanıtımı yapıldı.

Halk arasında kil olarak bilinen bentoniti işleyerek tesislerinde çeşitli ürünlerin yapımında kullanan Ünye Madencilik Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Tecer, “Bentonit benim ikinci evladım diyen Sayın Bakanımız Hilmi Güler’in, bentonitin bu noktalara gelmesinde büyük emeği oldu. Kendisi bakanken bentonitin önündeki en büyük engeli 2005 yılında kaldırdı, hem de bir konuşmayla kaldırdı. Kendisine bu konuda teşekkür ediyorum” dedi.


“BENTONİT, ZENGİNLİĞİMİZE ZENGİNLİK KATACAK”

Bentonitin fındıktan sonra ikinci büyük ihraç kalemi olduğunu söyleyen Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, “Ünye’de çok başarılı bir şekilde bentonit ve türevlerinin üretimi yapılıyor. Bentonit fındıktan sonra ikinci büyük ihraç kalemimiz durumunda. Bakanlığım zamanımda yasada yaptığım değişikle bu çalışmanın önünü açmıştım. Hamit Bey’de bu durumu fırsata çevirerek bir futbolcu gibi aldığı pası gole çevirdi ve gol atmaya da devam ediyor. Bentonitin 1980 yılına kadar adı dahi bilinmiyordu. Bentonit ile ilgili projeler hazırlamıştık. İnşallah bu ürünün yeni türevleriyle sanayide ve sağlık sektöründe hatta tarım sektöründe güzel çalışmalar yaparız. Bu anlamda zenginliğimize zenginlik katacağız” dedi.


“HİLMİ GÜLER’İN EMEĞİ ÇOK BÜYÜK”

Bentonitin bu noktalara gelmesinde Hilmi Güler’in büyük emeği olduğunu ifade eden Hamit Tecer, “Eski dönemlerde bentonit zehirlenmeyi ve salgın hastalıkları önlemek için kullanıyordu. Böyle bir ürünün Türkiye’de ilk ve tek üreticisiyiz. Tüm Türkiye’ye ve dünyaya bu kil Ünye’den yayıldı. Beyaz bentonit açışından dünyanın lideri konumundayız. Bu ülkenin bu maddeye çok ihtiyacı var. Çünkü insan sağlığını korumada binlerce ilaçtan çok daha iyi bir ürün. Bentoniti hayatınızdan asla eksik etmeyin. Bentonit benim ikinci evladım diyen Sayın Bakanımız Hilmi Güler’in, bentonitin bu noktalara gelmesinde büyük emeği oldu. Bentonitin önündeki en büyük engeli 2005 yılında kendisi bakanken kaldırdı hem de bir konuşmayla kaldırdı. Kendisine bu konuda teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.


“BU ÜRÜNE İNSANLIĞIN İHTİYACI VAR”

Bentonit kili markası olan Medi Kil’in reklam yüzü olarak Ordu’ya gelen eski Milli futbolcu Tanju Çolak, “İyi ki bentonitin reklam yüzü olmuşum ve iyi ki Türkiye’ye tanıtıyorum. Bu ürüne insanlığın ihtiyacı var” dedi. Çolak, “Çünkü eski zamanlarda iyileştiren toprak olarak kullanılmış. Ben de bugün bunu kullanmaktan mutluluk duyuyorum. Sayın Bakanımızla yaptığımız görüşmede Ordu Büyükşehir Belediyesi Tanju Çolak Spor Okullarını da Ordu’da

faaliyete geçiriyoruz. Bu projeyi 15-20 gün içerisinde hayata geçireceğiz. Çocuklarımıza benim teknik direktörlük imzamla diplomalarını vereceğiz” diye konuştu.


BENTONİT KİLİ NEDİR?

Bir tür volkanik kil olan bentonit kili, içeriğindeki elektromanyetik negatif yük sayesinde bakteriyel ve toksik maddeleri güçlü bir şekilde tutarak vücut dışına atma özelliği ile günümüzde de tavsiye ediliyor. Vücuda sürülen çeşitli kozmetik ürünlerin yanı sıra ağız yoluyla da kullanılabilen bentonit kili, vücuttaki zararlı maddelerin dışarı atılmasında önemli bir rol oynuyor.

Ordu’nun Ünye ilçesinde ham maddesi çıkartılarak Ünye Madencilik Tesislerinde işlenen bentonit kili, kedi kumu, deterjan ve kozmetik gibi çeşitli ürünlerin ham maddesinde kullanılıyor. Halk arasında "kil" olarak bilinen bentonit, Avrupa ülkelerinin yanı sıra 37 ülkeye ihraç ediliyor. Kozmetik ürünleri ve ağız yoluyla alınabilen ürünler haline getirilebiliyor. Karadeniz Bölgesi'nin en önemli ürünü olan fındıktan sonra önemli bir ihracata sahip bentonit kilinin, farklı alanlarda da kullanılması ön görülüyor.


Bu Alana Reklam Verebilirsiniz
Bu Alana Reklam Verebilirsiniz