OBB TV
ORDU FINDIĞINI TOPLUYOR - 20 Mayıs 2020 Çarşamba ORDU
ORDU FINDIĞINI TOPLUYOR

 ORDU FINDIĞINI TOPLUYOR 

ORDU’DA YENİ SEZONDA ‘FINDIK DALDA, AKLIN İŞÇİDE KALMASIN’ PROJESİ UYGULANACAK

Türkiye’nin en çok fındık üreten ili Ordu’da fındık bahçeleri, ilaçlama ve gübre çalışmalarıyla hasat dönemine hazırlanıyor. İl dışında yaşayan vatandaşlar da yeni fındık sezonu için Karadeniz’e gelmek için planlamalarını yapıyor.

Bu hazırlıklar sürerken son üç aydır yaşanan korona virüs (covid-19) salgını tedbirleri sebebiyle bahçe sahiplerini bu yıl işçi bulamama endişesi ve telaşı sardı.


‘FINDIK DALDA, AKLIN İŞÇİDE KALMASIN’

Sosyal belediyeciliğe büyük önem veren Ordu Büyükşehir Belediyesi, geçtiğimiz yıl  ‘Fındığa Büyükşehir Eli Dokunuyor’ projesiyle farkındalık oluşturdu. Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, oluşturulan fındık master planının bu yıl geniş kapsamlı ikinci etabını başlatıyor. Bu yıl uygulanacak ‘Fındık Dalda, Aklın İşçide Kalmasın’ projesi ile bahçe sahiplerine işçi, işçilere de bahçe işi bulmasına yardım edecek, organizasyon eksikliğinin giderilmesinde etkili bir platform oluşturulacak.

Bu sezonki projede vatandaşların sağlıklarını da etkin bir şekilde korumak için planlamalar yapıldı. Mevsimlik tarım işçilerinin ateş ölçümleri yapılırken, konaklama alanları da sezon öncesi ve sezon boyunca uzman ekipler tarafından dezenfekte edilecek.


BAŞVURULAR 1 HAZİRAN’DA BAŞLIYOR

Bu çalışmadan fındık bahçesi sahipleri, fındık hasat işçileri ve fındık hasat işçisi olmak isteyenler yararlanabilecek. Fındık bahçesi sahipleri, işçiler ve işçi olmak isteyenler, Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından oluşturulan 444 1 052 numaralı hattı arayıp, platform merkezine ulaşarak kayıt ve talep oluşturacak.

1 Haziran tarihinde başlayacak ve fındık sezonu boyunca sürecek olan başvurular hafta içi 08.00-17.00 saatleri arasında 444 1 052 numaralı hat aranarak yapılabilecek. Başvuru ve kayıtları alacak olan Büyükşehir Belediyesi, bahçe sahipleri ve fındık işçisi gruplarını bir araya getirecek.


FINDIK SEKTÖRÜNDE KAZAN-KAZAN DÖNEMİ BAŞLIYOR

Sosyal belediyecilik alanına önem verdiklerini ifade eden Dr. Mehmet Hilmi Güler, Türkiye’nin en önemli ihracat kalemlerinden biri olan fındık sektörü üzerine master plan hazırladıklarını belirtti. Geçen yıl uyguladıkları projeyi bu master plan kapsamında başlattıklarını vurgulayan Başkan Güler, “Gerçekleştirdiğimiz projeler ile yeni bir sektör oluşturuyoruz. Hayata geçireceğimiz diğer etaplar sayesinde bu sektörü güçlendireceğiz. Fındık yetiştiriciliğini profesyonel yönetilen bir işletme haline dönüştürmeyi hedefliyoruz. Fındık bahçe sahiplerinin ve işçilerin daha fazla gelir sağladıkları, her iki taraf için kazan-kazan durumu oluşturan profesyonel fındık yetiştiriciliği ve fındıkta katma değeri yüksek çağdaş bir seviyeye ulaşmayı hedefliyoruz” dedi.​

Bu Alana Reklam Verebilirsiniz
Bu Alana Reklam Verebilirsiniz