ORDU BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN DESTEKLERİYLE 4 YIL ÖNCE
2.5 TON ÜRETİMİ YAPILAN SİYEZ BUĞDAYINDA BU YIL 160 TON ÜRETİM GERÇEKLEŞTİ.
ÜRETİCİ SAYISI 11’DEN 56’YA YÜKSELDİ
Ordu’da bir yandan fındık hasadı sürerken bir yandan da siyez buğdayı hasadı sürüyor.
Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’in ‘nitelikli tarım’ projesi kapsamında başlatılan siyez üretimi meyvelerini veriyor. Büyükşehir Belediyesi tarafından buğday dağıtımı yapılarak dört yıl önce üretimine başlanan ve sözleşmeli tarım kapsamında Büyükşehir Belediyesi tarafından üreticileri desteklenen siyez buğdayı hasadı Mesudiye ilçesinde başladı.
Buğdayın atası ve DNA’sı bozulmayan besin deposu olarak
bilinen siyez buğdayından ekmek üretimi gerçekleştirilerek vatandaşların
tüketimine sunulacak.
ÜRETİCİ VE ÜRETİM MİKTARI HER GEÇEN GÜN ARTIYOR
2019 yılında 11 üretici ile 125 dekar alanda 2 bin 500
kilogram tohum kullanarak yaklaşık 20 bin kilogram siyez buğdayı üretimi
gerçekleştirilen Mesudiye ilçesinde 2023 yılında 56 üreticiye dağıtılan ve 1000
dekar alanda 20 bin kilogram tohum kullanılarak yapılan ekim neticesinde bugün
yaklaşık 160 bin kilogram siyez buğdayı üretimi gerçekleştirildi.
Verim ve üretim alanı gittikçe yükselen siyez buğdayında 1
dönümden 220 kilo verim alınabiliyor.
Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından ‘sözleşmeli tarım’
kapsamında üreticilerden alınacak siyez buğdayı bir kısmı tohumluk olarak
ayrılırken bir kısmı da un haline getirerek ekmek üretiminde kullanılacak.
ÜRETİCİLERDEN BAŞKAN GÜLER’E TEŞEKKÜR
Mesudiye ilçesine bağlı Karabayır Mahallesinde siyez buğdayı
üretimi yapan Cevdet Danacı, verdiği tüm destekler dolayısıyla Ordu Büyükşehir
Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’e teşekkürlerini iletti. 2019 yılında
siyez ile tanıştıklarını belirten Danacı, o günden bu yana siyez buğdayı
ürettiklerini ve güzel verim elde ettiklerini söyledi. Hasat sezonunda çok iyi
geçtiğini ifade eden Danacı, üreticilere de siyez buğdayı ekmesi tavsiyesinde
bulundu.
DNA’SI BOZULMAYAN TEK ÜRÜN
DNA’sı bozulmayan özelliği ile günümüzde en çok tercih edilen buğday türlerinden biri olan siyez buğdayından yapılan bulgur, ekmek gibi ürünler antioksidan bakımından son derece zengin bir özelliğe sahip bulunuyor. Bu özelliği nedeni ile hücre yapısının korunmasını ve yaşlanmayı geciktiren siyez ekmeği mineral, vitamin posa ve lif bakımından zengin bir besin deposu olarak biliniyor.